Zaterdag en zondag 20 en 21 december - Openlucht theaterfestival Kerst in oud Kampen

Aan het programma voor 2018 wordt nog hard gesleuteld!
Zodra het programma bekend is zal het op deze plaats worden gepubliceerd.

Geachte bezoeker: houdt u er rekening mee dat de hieronder beschreven route is opgezet als een éénrichtings route die uit veiligheidsooggpunthet best gelopen kan worden zoals aangegeven op het parcour. U loopt nl. door het oudste gedeelte van de stad Kampen waar de straten soms erg smal zijn.

Hieronder leest u het programma van de 18e editie in 2017, zaterdag 16 en zondag 17 december.

De bezoeker werd een zeer gevarieerd programma geboden,
met o.a.
nostalgische kermis, sprookjes, theater, muziek en oude ambachten


De organisatie van Kerst in Oud Kampen is er weer in geslaagd om de bezoeker een aantrekkelijk en gevarieerd programma aan te bieden. Er is gekozen voor diverse thema's die over de route verspreid zijn. De toegangsprijs bedraagt twee euro; kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang tot het parkoers. De hoofdingang is gelegen aan het Vischpoortplein/Voorstraat,  'Achter het museum'.
Hieronder volgt een 'tip van de sluier' van het programma aanbod.


Van Koeplein tot de Karpersteeg wordt de bezoeker in een sfeervol winters landschap geleid met tal van kleine straattheateracts zoals "toen wasgeluk heel gewoon", "de ijsprinses", "meneer en mevrouw de Bok", "de zingende pianist""Een russisch sprookje" en "de grote ijsboom".

  Alles wat met de
scheepswerf scheepvaart heeft te maken is te zien op de
  IJsselkade.
  Er zijn oude ambachten en een
visrokerij te zien, de Kamper Kogge
 
ligt er afgemeerd en enkele lokale shantykoren zulle
n zorgen voor een
  toepasselijke muzikale omlijsting.


  Kerstmarkt
  Van de scheepsvaart volgt een cultuurshock wanneer u pardoes de kerstmarkt op loopt waar 
  allerlei traditionele, kerstgerelateerde snuisterijen te koop worden aangeboden. Van de kerstmarkt  
  loopt u naar de het Van Heutszplein waar de
Kermis wordt gehouden.

Nostalgische kermis  De nostalgische kermis met de attracties van weleer bieden vermaak
  aan jong en oud. Hier beleeft de ouwe cakewalk, het kleine
  reuzenrad
de zweefmolen en de vele andere ouderwetse attracties
  hun hoogtijdagen.
  Dit jaar is de kermis nog groter dan voorgaande edities omdat nu ook 
  de Oudestraat - parallel aan het van Heutszplein - erbij is betrokken.


Bij het verlaten van het Van Heutszplein gaat de wereld er plotseling heel anders uitzien. Men treedt binnen in de wereld van Jeroen Bosch. Vreemde personages zullen de bezoekers verwelkomen en ze meenemen naar hun bizarre onderkomens waar niet alledaagse taferelen het publiek de wenkbrauwen doet fronsen en waar in een grote zwarte tunnel diorama's van die donkere tijden de Middeleeuwen laat herleven.

Dan volgt het pittoreske en knusse Keizerskwartier.
Door vele Kampenaren uitgeroepen als de mooiste locatie
in Keizerskwartierhun stad, niet alleen vanwege de pittoreske huizen, straatjes en steegjes, maar vooral om de volkse sfeer. Volkse types met hun hart van goud zullen met trots hun wijkje laten zien en u meenemen naar "het kleinste kroegje" van Nederland. Het levenslied zal dezer dagen de boventoon voeren en men is geneigd om hier te blijven hangen. Dat zou zonde zijn, want de route is nog lang niet ten einde en er is nog zoveel moois te zien. De bewoners van dit Kwartier zorgen zelf al jarenlang voor een geweldige sfeer. Dit jaar zal dat weer niet anders zijn.
Er zijn o.a. straatzangers, wasdames, een koegang en er is speciaal voor de liefhebbers een kroeg met dames van plezier...Kerstbal Joyful sound kopie  In en rondd de Buitenkerk wacht u een majestieuze kerstbal van waaruit
  waaruit een Joyful Sound klinkt.
De Kerstbal is 9 meter in doorsnee en 
  voorzien van duizenden lampjes! Dat kunt u niet missen! Geniet in de katholieke kerk van
  optredens van diverse koren en van de prachtige Kerststal.


Sprookjes

In de Buiten Hofstraat worden oude sprookjes nieuw leven ingeblazen. Buiten Hodstraat
Samen met de bewoners heeft de
organisatie ditmaal gekozen voor een "Efteling-achtige uitstraling", waar de trollenkoning u verbaasd zal aankijken, waar de draak zijn rook zal spuwen en waar "Lange Nek" van boven op u neerkijkt. Onvoorstelbaar dat de bewoners met de mensen van organisatie dit elk jaar weer voor elkaar krijgen.

Het is ook het straatje waar het publiek rekening moet houden met opstoppingen veroorzaakt door het vele moois dat hier is te zien, maar ook door de massa mensen die dit absoluut niet willen missen.


Licht  Na de Buiten Hofstraat vervolgt de route zich door de
  
Buiten Nieuwstraat en dit jaar zal dit "de straat van het licht" zijn.
  Dat alles laat zich moeilijk omschrijven, dus gewoon zien en ondergaan. Aan het eind van de Buiten Nieuwstraat slaat men linksaf de Gasthuisstraat in om verzeild te raken in "de wereld van Harry Potter". De reizigers op station 9¾ staan op hun trein te wachten en ook de bezoeker wordt uitgenodigd om mee te gaan.


U kunt ook rechtsaf gaan, de Nieuwe Markt op, richting Stadsgehoorzaal, HET Kamper Theater. Zij organiseert een kleine UITmarkt, zowel buiten als ook binnen. Gratis entree en een mooie gelegeheid om de voeten even rust te gunnen. (Er zijn hier ook toiletten!)


Evert Dijk 3 v 5In de Torenstraat staan weer een aantal levende standbeelden, kijk hoe die reageren als er geld in een pot wordt geworpen, het blijft altijd een verrassing.
Dit karakteristieke straatje is verder omgetoverd tot een "openluchtmuseum" met rariteiten, levende standbeelden en vreemde kunst. Ook de volwassenen theatergroep van Ventura is hier aanwezig en voert hier haar nieuwste produktie 'Finale van K(k)amper K(k)unstje' op. Opnieuw een locatie die niemand mag missen al is het alleen maar om de uitstraling en het bijzondere dat er is te zien en te ondergaan.


De Botermarkt
is omgetoverd tot domein van het kind. Hier komen de allerkleinsten volledig aan hun trekken. Zij worden volledig me
egenomen in de wereld van de pop terwijl een reuasachtige poppenkast hen bezig houdt kunnen de  de volwassenen in het prieel een drankje drinken en wat te eten kopen.

De Ventura-jeugd treedt dit jaar alleen op op het grote podium op de
Plantage.Ventura
Aandoenlijk is altijd het optreden van de jongste jeugd van zes tot en met twaalf jaar
Mooi zijn de optredens van de jongeren vanaf twaalf jaar en de talenten
uit de Musical+ klassen.


Verder is uiteraard het Ikonenmuseum aan de Botermarkt en het Stedelijk Museum dat enige jaren geleden schitterend gerenoveerd is, op beide dagen toegankelijk voor het publiek.  Het museum vind u aan de Oude Straat, naast de uitgang aan de Vischpoort.