Zaterdag en zondag 20 en 21 december - Openlucht theaterfestival Kerst in oud Kampen

Uitgelicht nieuws

Plattegrond-kiok-2014


Achter het museumAchter het museum
INGANG

Onze poortwachters zijn dit jaar helemaal in het 'theatrale' nieuw gestoken en zullen de gasten een warm welkom heten.
Grote witte kerstbomen dienen hier als afscheiding van het Koeplein waar de catering van Ventura zetelt in haar klassieke prieel en waar de bezoekers zeker iets moeten nuttigen. De opbrengst komt direct ten goede aan het festival.

 

Van Koeplein tot Marktgang
Hier komt u al direct in de sferen van het echte straatfestival. Diverse acts als 'De verhalenvertellers', 'de vreemde spiegel', 'poppenspelers', 'de dames Kippenpraat' , 'een saxofoonduo' en 'het speeldoosje' brengen een lach en een traan.
Al wandelend presenteert fantasietheater 'Kaleidoscoop'  hier haar ‘Mamatrotski’ en de ‘Act der Engelen’.

 

Oudestraat marktgang KarpersteegOudestraat: Marktgang - Karpersteeg 

In dit authentieke deel van de Oudestraat vindt u straattheateracts als 'Clownesk', 'De dames van plezier' van het Zwolsch Toneelhuis, 'De bushalte' en 'De Beerenburgband'. Loop hier niet te snel om vooral niets te missen.

 

OpKerst in Oud Kampen  Torenkoor - 06 de IJsselkade
Vanaf ‘De Vier Jaargetijden’ tot ‘De Bastaard’ herleven de oude tijden van de Kamper visserij en kan de bezoeker zich volledig onderdompelen in ‘Nova Zembla sferen’.  Maak een tochtje met husky’s! Bezoek het theater van de 'Magische Hand'. Luister onder het genot van een glaasje glühwein of een stukje gerookte zalm naar 'Het Torenkoor', 'De Tower Snörr’n uit Zwolle' en salonorkest 'Spoom'.

Van Heutzplein Steile wandVan Heutszplein    
Hier hangt de sfeer van gezelligheid, de sfeer van warmte tijdens koude winterdagen, want hier staat één van de toppers van “Kerst in oud Kampen 2014”. De nostalgische kermis waar jong en oud hun hart kunnen ophalen.
De steile wand met de oude Indianmotoren is een absolute aanrader. Maar ook de andere attracties uit 1900 hebben nog niets van hun grote aantrekkingskracht verloren. Dit mag u niet missen!

 

Oudestraat t.h.v. Van Heutszplein
’
Wie het durft, neemt een kijkje in de caravans van het ‘rariteitenkabinet’. Wegens succes geprolongeerd! Turend door de raampjes zijn de meest wonderlijke en soms lugubere vondsten te zien die de pseudowetenschap tot dusver heeft voortgebracht. Echt, of nep? Wie het weet mag het zeggen of gewoon je eigen fantasie de vrije loop laten!
Even verderop wanen we ons op De Ramblas; jonge mensen etaleren zich als en de standbeelden. Je moet het maar kunnen en durven!

 

Van Van Heutszplein naar Buitenplein
Deze locatie brengt de bezoeker bij oude ambachten en beroepen; hier staat o.a. 
de visboer uit vervlogen jaren, is er een hele grote broodoven, de ouderwetse vakfotograaf, het draaiorgeltje en de drukkerij uit 1850. De glas-in-lood zetter en een zingende smid kortom. Hier komt u ogen en oren te kort.

 

Keizerkwartier
Keizerkwartier; sfeer in het kwadraat. De verborgen parel van de Kamper binnenstad. Het Keizerkwartier is altijd al een bezoekje waard, maar tijdens “Kerst in oud Kampen” helemaal. Dit buurtje viert uitbundige haar kerstfeest en u bent uitgenodigd! Hier branden vuurkorven, hangen de visnetten over de straat en lopen roemruchte figuren uit vroeger tijden rond. Zouden de ‘Dames van lichte zeden’ er ook weer zijn?
Dein mee op de klanken van live muziek van o.a. het ‘Charles Dickens orkest’ en ‘Jezz, that’s swing’. En natuurlijk mag u de prachtig verlichte binnentuinen en het doorloopje door de “Koegang” niet missen!

 

Naar het Buitenplein
Nieuw tijdens “Kerst in oud Kampen” zijn de levensgrote foto’s van “het vroegere Kampen”. Bezoekers en de oude Kampenaren kunnen hier hun hart ophalen terwijl anderen verbaasd zullen staan over het vroegere leven in de stad. Een uiterst geslaagd samenwerkingsproject van “World Press Photo” en het Kamper Walkate Archief.

 

Buitenplein / Buitenkerk
Binnenkomend via de nagebouwde gewelventunnel proeft men de religieuze en serene sfeer uit de Middeleeuwen,  extra benadrukt door de aangepaste verlichting.

Tal van koren als ‘Joyful Sound’, ‘de Koggezangers’, ‘Schokkerkoor’, ‘Kamerkoor’, ‘Euphonion Singers’ en ‘Vox Five’ - maken hier gebruik van de prachtige akoestiek en trakteren u op een warm en musikaal onthaal.  

 

Kerkstraat – Buiten Hofstraat
Dit kleine knusse straatje met vele figuranten is twee dagen lang een ‘Charles Dickens’ aandoend winkelstraatje, compleet met slagerij, fotograaf, bakkerij, antiquariaat, wasserette en groenteboer.

Ook hier weer veel muzikaal vertier met optredens van ‘Joyful Sound’,  ‘Explosief’, ‘de Cranberries’, ‘Stedelijk Orkest’, ‘De Wrinklers’, ‘Klezmerband’, de gruwelijke wereld van Charles Dickens, de showmusicalklas van Ventura i.s.m. Sta uit Apeldoorn en de ‘Centre Stage Dance Compagnie’

 

Buiten Nieuwstraat
De sfeer van armoede en werkloosheid in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw bepalen hier de sfeer, maar die hoeft absoluut niet droevig te zijn! De mensen uit die tijd probeerden er op hun manier toch iets van te maken. U zult het merken aan de liedjes van ‘de Dwarsleggers’, de muziek van ‘de Joodse Bruiloft’, De orgelman en de sfeer in de “Soete Suykerbol”. De dood waart altijd en overal, ook deze straat ontloopt hem niet. Veel activiteiten in dit buitengewone straatje. Kampen op z’n best.

 

Nieuwe Markt en Gasthuisstraat

Op de Nieuwe Markt en in de Gasthuisstraat vindt u de sfeervolle kerstmarkt, met producten waarmee u de sfeer van ‘Kerst in Oud Kampen’ mee naar huis kunt nemen.

In de Stadsgehoorzaal presenteert ’t Ukien in samenwerking met de Stadsgehoorzaal de ‘Stille Nachtclub’. Lekker swingen op muziek van verschillende bands. In de foyers van het theater zingen koren de mooiste kerstliederen en in het Vestzaktheater is de vrolijke familiemusical 'Als je niet bang bent' te zien.

 

BotermarktBotermarkt
Dit pleintje is zoals vanouds het domein van de jongere jeugd van Musicalschool Ventura.
 Kinderen in de basisschoolleeftijd treden hier op en brengen mooie, vertederende en grappige acts. Neem een warme versnapering bij de catering van carnavalsclub
 ‘D ‘Uidelvers’, blijf even staan en moedig de kinderen aan!  

 

Broederstraat
Dit straatje – in Jordaanse sfeer - laat u meezingen met de smartlappen die hier ten gehore worden gebracht door ‘Jerries’ en het smartlappenkoortje 'Moppie'.

 

PlantagePlantage

Een totaaltheater Ventura act door grotesk straatfestival op één podium. Hier treedt de oudere jeugd van Musicalschool Ventura op. Zij brengen een potpourri van musicals ten gehore.  De E/F/G groepen brengen hun act “Unique, Unique” terwijl de M+1 en de M+2 klassen dat doen met hun act “Surreal”.

 

In en voor het museum:
In het stadsmuseum laat Quintus haar talentenklassen optreden en is er het toneelstuk; “drie voor de prijs van één te bewonderen”, naar een authentiek verhaal uit de Kamper Geschiedenis. Ooit kreeg Kampen drie koningsportretten aangeboden en hoefden zij er slechts voor één te betalen.

Voor het museum brengt “Vuur en Vlam” bewegingstheater met als titel “De drie schilderijen”.

 

Onder de toren door, de Torenstraat in…
De mythe wil dat met het zinken van de kogge in de IJssel in de late Middeleeuwen, ook twaalf vrouwen door verdrinking de dood in werden gejaagd. Zij werden verdacht van hekserij en daar stond in die dagen de doodstraf op. Een keer in de honderd jaar hebben deze vrouwen met kerst weer een kans om verlost te worden uit hun benarde situatie. En juist dit jaar doet die gelegenheid zich weer voor... De mythe wordt uitgebeeld en opgevoerd door Avontura. Elke avond tijdens Kerst in Oud Kampen in de Torenstraat.


 

Programmering Musicalschool Ventura   

Podium Botermarkt
Zaterdag (acts rouleren)
A klas:     Aristokatten
BzB          Klein Duimpje
Czb           Sjakie en de Chocoladefabriek
DZ            Frozen
Cza           Polar Express

Zondag (acts rouleren)
B               Klein Duimpje
C               Kruimeltje
D               Sjakie van de Chocoladefabriek
Bza           JSF Kerst

 

Musicalpodium Plantage
Zaterdag en Zondag  (acts rouleren)
Act 1    M+1 en M+2    SURREAL
Act2     E-FenG             UNIQUE  UNIQUE

 

Torenstraat
Avontura                    Te licht bevonden, toch gezonken

 

Buitenhofstraat       
ShowMusical Klas    100 years of broadway