Zaterdag en zondag 20 en 21 december - Openlucht theaterfestival Kerst in oud Kampen

Uitgelicht nieuws

routekaart-2013Rondom het Oude Raadhuis; oude tijden, gouden tijden
Oude, gouden tijden herleven rondom het oude Raadhuis van Kampen. Hier treft u onder andere een historische stoomcarrousel aan waarmee naar hartelust rondjes gedraaid kunnen worden. Ook de catering in deze buurt is helemaal aangepast aan de ‘tijden van toen’; zo is er een Oudhollandse poffertjeskraam en staat hier de huiscatering van Ventura; ‘De Japies’, die u voorzien van een warme hap waarmee u ook nog eens Kerst in Oud Kampen steunt! Wie dan nog honger heeft, neemt even een kijkje om de hoek, bij de Vispoort; hier staat een originele, houtgestookte oven waarmee beide avonden kraakverse broden worden gebakken. Goudbruin, zoals het hoort!

studio surprise DSC01147gekniptOudestraat, rondom het Gotisch Huis; vragen, wafels en foto’s
Wie zichzelf graag op foto’s terugziet, moet eens gaan kijken in de Oudestraat, tussen de kruising met de Marktgang en de Karpersteeg. Hier staat onder andere de Printbox, een fototoestel uit vervlogen tijden met verrassende afdrukjes….Wie trek heeft gekregen neemt hier een warme, Brusselse wafel – ter plekke gemaakt. Eet ‘m op onder het genot van de warme klanken van het draaiorgel dat hier te vinden is!

jackpot2-De IJsselkade; de Jordaan van Kampen
Een Mokums sfeertje aan de IJssel? Het kan, tijdens Kerst in Oud Kampen op de IJsselkade! Vanaf De Bastaard tot aan de Vier Jaargetijden gaat de Amsterdamse humor nooit verloren, en mengt de Amsterdamse sfeer zich naadloos met het Kamper visserijverleden. Hier liggen botters en wordt volop vis gerookt terwijl Amsterdamse meezingers ten gehore worden gebracht. Zo lang de lepel in de brijpot staat! Wie eens een gokje wil wagen, kan hier terecht bij een bijzondere Levende Gokkast; wie niet waagt, wie niet wint!

Oudestraat, tussen Karpersteeg en Van Heutsz; gezellig gruwelen
Vaste prik tijdens Kerst in Oud Kampen; de sfeervolle muziek van de Beerenburg Band! Meezingers en inhakers, gebracht met warme koperklanken. Wie het durft, neemt een kijkje in de caravans van het ‘rariteitenkabinet’; turend door de raampjes zijn de meest wonderlijke en soms lugubere vondsten te zien die de pseudowetenschap tot dusver heeft voortgebracht. Echt, of nep? Wie het weet mag het zeggen!

DUND-kleinHet Van Heutszplein; in de lucht, in het licht
Niet alleen op, maar ook boven het Van Heutszplein kunt u beiden avonden uw ogen goed de kost geven; op straatniveau kunt u onder andere op audiëntie gaan bij de Winterkoning. Daarnaast loopt hier Dundu rond; een levensgrote, verlichte marionet die zich dankzij een team van poppenspelers vloeiend voortbeweegt tussen het publiek. Wie naar boven kijkt, zal hier de theatrale act van Magnolia zien; ver boven het straatgewoel worden hier de meest verbazingwekkende trapezeacts getoond!

De Muzikale Smid van Oude HakselOudestraat, tussenVan Heutszplein en de Buitenkerk
In dit deel van de Oudestraat treft u onder andere de Muzikale Smid aan; een ouderwetse smid die z’n vak verstaat, maar ook een heel repertoire aan muzikale talenten heeft! De Smid zingt zelf, maar nodigt ook voorbijgangers uit om een stuk mee te zingen. Daarnaast wordt u op dit deel van de Oudestraat verrast door diverse acts van theatergroep Ventura. Welke dat zijn? Laat u verrassen….!

Keizerskwartier; sfeer in het kwadraat
Een ‘verborgen parel’ van de Kamper binnenstad; het Keizerskwartier is altijd al een bezoekje waard, maar tijdens Kerst in Oud Kampen al helemaal! Hier branden vuurkorven, hangen de visnetten over straat en lopen roemruchte figuren uit vroeger tijden rond. Uiteraard is er live muziek op beide avonden, en mag een tochtje door de beroemde Kamper koegang niet ontbreken!

magnolia-kleinOudestraat, van de kop tot aan de Buitenkerk
Hoezo is roken gezond? Laat het u uitleggen door de dames en heren van het Brunneper gezelschap ‘Rooken is gezond’ annex De Vischrookerij. Hier krijgt u van alles te horen, te zien en te proeven van de enige echte visrokers van Kampen. Op het plein bij de Buitenkerk proeft u verder van middeleeuwse sferen, en hoort u de muzikale klanken van het kerkkoor van de Buitenkerk. Wie even op temperatuur- en op adem- wil komen, loopt deze avonden de Buitenkerk zelf binnen en bewondert de kerststal en de kerstmarkt in deze historische Kamper kerk.

Kerkstraat, Buiten Hofstraat, Buiten Nieuwstraat; van de wieg…
Naar binnen gluren is meestal niet zo netjes….maar tijdens Kerst in Oud Kampen mag het soms een beetje! In de Buiten Nieuwstraat treft u diverse etalages aan, waar u ongegeneerd naar binnen mag kijken. Ook vindt u hier de levende kerststal, maar bij  het leven hoort ook de dood; in de Buiten Nieuwstraat vindt op beide avonden een passende uitvaart plaats. Inclusief huilebalken, een uitvaartbegeleider en een treurende weduwe. Neem de tijd om haar een hart onder de riem te steken...

DSC00432-kleinNieuwe Markt; de kerstclub!
Op de Nieuwe Markt vindt u een sfeervolle kerstmarkt, met producten waarmee u de sfeer van Kerst in Oud Kampen mee naar huis kunt nemen. In de Stadsgehoorzaal presenteren jongeren van ’t Ukien in samenwerking met de Stadsgehoorzaal de ‘Stille Nachtclub’’; een muzikale productie met een verrassend einde!

Broederstraat, Torenstraat, Botermarkt; swingende, zingende, wensen
In de Torenstraat staat- hoe toepasselijk- het Torenkoor, op de Botermarkt het jeugdpodium van Ventura waar doorlopend muzikale hoogtepunten te horen zijn. Ook op het horecaplein van Kampen, de Plantage, presenteert muzikaal Kampen zich onder het genot van een hapje en een drankje. En wie daar rondloopt; in de Broederstraat verzamelt theatergroep Avontura op beide avonden kerstwensen. Wie weet, komen ze uit!

Daarnaast treft u op Broederstraat 17 het informatiecentrum aan van Kerst in Oud Kampen.